2010. július 14., szerda

Cseresznye a fiatalság titka!

A hatalmas esőzések után itt a tikkasztó nyár. Mindennapos a 34-36 fok körüli hőmérséklet, a fürdők, uszodák, strandok előtt kígyózó sorok, égető napsütés, uv sugárázás. Van egyáltalán valami jó is a nyárban? Persze, hogy van! Cseresznyének nevezik. A cseresznyetermesztéssel már évszázadok óta foglalkoznak az emberek. Termesztése valószínűsíthetőleg Kis-Ázsiából származik. Az évszázadok során több fajtát nemesítettek hazánkban kettő kiemelkedően elterjedt. A gömbölyű ropogós cseresznye és a szívcseresznye. Segítenek megóvni kötőszövetünket az enzimek okozta károsodástól, fiatalító hatással-, gyulladáscsökkentő-, testsúlycsökkentő hatással is bír. Kedvezően hat a vér hugysavszintjére is, ha napi legalább 25 dekát fogyasztunk egy héten keresztül. Semlegesíti a sejtkárosító szabad gyököket és elbontja azokat az enzimeket melyek károsítanák a bőr petyhüdtségét illetve annak öregedését. Cseresznye gyulladáscsökkentő hatása is ismeretes mivel a szervezet hisztamin vagy a prosztaglandin szintjét csökkenti.

Felhasználása:
Felhasználhatjuk befőttek készítésénél, amit később tejberizshez-, császármorzsához-, pitéhez adva fenséges ízbombaként szolgálnak.